Comunicat de presa: Conacul istoric devine centru pentru activitatile turistice

10 aprilie 2014: Conacul istoric devine centru pentru activităţile turistice din Judeţul Buzău

Monumentul arhitectural Conacul Grigorescu din Răteşti, comuna Berca, devine sediu al TravelBuzau, Asociaţia pentru promovare şi devoltare turistică. Conacul boieresc, construit în 1930 abandonat mai mult de 25 de ani, va deveni un nou centru pentru activităţile turistice din Judeţul Buzău, după 3 ani de renovări.

În 2011, Juranda şi soţul său Thorsten Kirschner, de origine germană, decid să se mute din Bucureşti şi să se implice 100% pentru a promova dezvoltarea turistică a judeţului Buzău.
Înainte de a se muta în Răteşti, Thorsten Kirschner a lucrat în multe ţări ale lumii, mai mult de 10 ani, ca şi consilier guvernamental în cadrul agenţiei germane pentru dezvoltare internaţională GIZ.
„În momentul în care am vazut această casă am ştiut că îmi doresc să o locuiesc. Nu îmi venea să cred că aşa o comoară arhitecturală a fost abandonată mai mult de 25 de ani”. Conacul boieresc din Răteşti este singura casă în stil neobrîncovenesc din toată comuna Berca. Conacul Grigorescu este unul dintre cele mai frumoase conace din judeţul Buzău – menţionat şi în ghidul turistic „Cele mai frumoase sate din România”. Conacul a fost construit în 1930 de către latifundiarul C.C. Grigorescu. Mulţi ani la rând conacul şi pământurile au fost utilizate pentru producerea vinului şi a coniacului local. În timpul celui de-al doilea război mondial Conacul Grigorescu a fost utilizat ca spital pentru soldaţii răniţi şi adăpost pentru localnici. Începând cu anul 2011 şi până acum, conacul Grigorescu a fost renovat pas cu pas în procent de 80%, păstrându-i vechea înfăţişare, în regie proprie împreună cu meşteşugari ai locului şi sprijinul cuplului de arhitecţi Andone Adriana şi Dan Pîrvulescu din Bucureşti, arhitecţi ce au renovat, printre altele, Palatul Ştirbei din Braşov. După renovare a devenit sediul Asociaţiei pentru promovare şi dezvoltare turistică a Judeţului Buzău – TravelBuzau.

Asociaţia a fost fondată de Juranda şi Thorsten Kirschner acum 4 ani sub denumirea de Asociaţia „Monteoru Renaissance”. De curând asociaţia a fost redenumită „TravelBuzau”, mutându-şi sediul de la Sărata Monteoru la Berca. „Unul dintre primele proiecte acum 4 ani a fost site-ul TravelBuzau.com, primul portal de informare turistică a Judeţului Buzău, care a devenit un brand şi – cu mai mult de 20.000 vizitatori unici pe lună – una dintre cele mai frecventate pagini web ale unei destinaţii turistice din România. De aceea am schimbat numele asociaţiei”, spune Juranda Kirschner, preşedintele TravelBuzau.

TravelBuzau conduce din 2012 Tourism Info Point Vulcanii Noroiosi- Berca, centru de informare turistică la numai 2 km de noul sediu, ce îşi va redescide porţile înainte de Paşte pe 18 aprilie 2014 pentru a informa turiştii despre cele mai interesante puncte de atracţie ale judeţului Buzău, centrul fiind deschis din această dată pe toată durata sezonului şi până în septembrie. Centrul de informare turistică, fondat în cooperare cu Primăria Berca, este primul parteneriat public-privat de acest fel din judeţul Buzău şi a fost dat ca exemplu al promovării turistice durabile multor primării din România. Pentru a-şi putea susţine activitatea şi totodată artiştii judeţului, centrul a deschis „lada de zestre” ce prezintă lucrările artiştilor populari, vânzarea a cestora susţinându-i mai departe şi furnizându-le materia primă necesară. „Lada de zestre” cuprinde ouă încondeiate, împletituri din sfoară, bijuterii din ceramică pictate de mână, bijuterii frivolit şi multe altele.

Odată cu deschiderea noului sediu social, TravelBuzau va extinde activităţile şi îşi va mări grupul de lucru pentru a promova turismul judeţului Buzău la nivel naţional şi internaţional. Ca reprezentat oficial în cadru Federaţiei Asociaţiilor de promovare Turistică – FAPT, „TravelBuzau” plănuieşte să fie prezentă la cele mai importante târguri de turism din Germania, Austria, Franţa, Anglia şi Israel pentru a face cunoscută regiunea buzoiană şi a aduce grupuri de turişti străini spre Buzău.

Asociaţia turistică sprijină investitorii noilor pensiuni, hoteluri şi sate tradiţionale-eco pentru a atrage noi investiţii şi proiecte finanţate prin fondurile europene spre Buzău.
Împreună cu alte asociaţii, universităţi şi primării, vom dezvolta noi trasee turistice şi evenimente în regiunea viticolă Dealu Mare şi arealul viitorului GEOPARK Ţinutul Buzăului. „Oferim expertiza noastră internaţionala primarilor interesaţi şi operatorilor în turism ce investesc în calitate – avem nevoie de oferte unice pentru turismul tradiţional şi rural dar în acelaşi timp standarde europene pentru a fi competitivi” spune Thorsten Kirschner, co-fondator al TravelBuzau.
TravelBuzau este o organizaţie non-profit, până acum finanţată prin sponsorizări ale fondatorilor şi partenerilor. Asociaţia este deschisă pentru noi membrii şi parteneriate bazate pe modele de succes a mai multor asociaţii transilvănene şi fundaţii ce contribuie la dezvoltarea regională. „Am purtat primele discuţii cu Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristi Bigiu, în urma cărora vom alege proiecte comune de dezvoltare şi promovare a regiunii turistice buzoiene. Cu această ocazie invităm primăriile, touroperatorii din regiune, hotelurile, pensiunile şi cramele la colaborare şi sprijin în promovarea judeţului Buzău”, spune Juranda Kirschner, preşedinte al Travel Buzau.