Valea Buzăului

Descrierea
Meleagurile buzoiene au multe de oferit, printre atracţiile acestora se numără şi Valea Buzăului, o regiune fascinantă cu peisaje deosebite învăluite în legende și mistere.

Izvorând din culmile Ciucașului și ale Tătarului Mare, râul Buzău are o curgere interesantă și deosebită, parcurgând o distanță de aproximativ 325 de km. După ce depășeşte cele mai înalte masive din Siriu și Podul Calului formând cheile înguste cunoscute sub numele de Cheile Buzăului, râul Buzău își continuă traseul spre Câmpia Română, în dreptul localității Măgura mai face o întoarcere puternică. Odată ajuns în zona de câmpie nu se varsă direct în Dunăre ci se varsă în Siret. Printre afluenții se numără Siriu, Nehoiu, Bâsca Mare, Bâsca Mica, Bâsca Chiojdului, Bisoca.
Pe cursul Buzăului sunt două amenajări hidroenergetice barajul și acumularea Siriu cu centrala hidroelectrică de la Nehoiașu și barajul Cândești, cu amenajarea hidroenergetică Cândești-Vernești-Simileasca.

Atracţii turistice
Valea Buzăului invită la drumeții montane şi la descoperirea legendelor şi locurile cu încărcătură religioasă.

Turiștii se pot aventura cu bicicletele de teren în zonele stâncoase, pot face rafting pe văile din zonă, pot practica echitația, pot face terapie cu zer și petale de flori în localitatea Varlaam, pot degusta produse de stână și mâncăruri specifice zonei (celebrul bulz care reprezintă bulgari de mămăligă umpluți cu brânză de oaie), se pot relaxa și pot dormi pe un pat de fân – Chiojdu (fânul are un conținut ridicat de plante medicinale care ajută la eliminarea stresului), pot culege fructe de pădure sau ciuperci, sau pot învăța obiceiuri și meșteșuguri pe care localnicii le-au păstrat de la străbuni.